🌱 Class 2 Science – Chapter 2: Plants – Our Green Friends (MCQs)

🌱 Class 2 Science – Chapter 2: Plants – Our Green Friends (MCQs)


🧩 1. Which part of a plant makes food?

(a) Root
(b) Stem
(c) Leaf
(d) Flower
Answer: (c) Leaf


🧩 2. Which part of the plant holds it in the soil?

(a) Leaf
(b) Root
(c) Stem
(d) Flower
Answer: (b) Root


🧩 3. Which part of the plant helps in making seeds?

(a) Root
(b) Stem
(c) Flower
(d) Leaf
Answer: (c) Flower


🧩 4. Which of these is a tree?

(a) Mint
(b) Rose
(c) Mango
(d) Tulsi
Answer: (c) Mango


🧩 5. Plants need which of these to grow?

(a) Sunlight, water, soil, and air
(b) Only soil
(c) Only water
(d) Only sunlight
Answer: (a) Sunlight, water, soil, and air


🧩 6. Which plant has a soft stem?

(a) Tulsi
(b) Rose
(c) Mango
(d) Banyan
Answer: (a) Tulsi


🧩 7. Which of these is a shrub?

(a) Rose
(b) Mango
(c) Banyan
(d) Tulsi
Answer: (a) Rose


🧩 8. Which of these is a herb?

(a) Rose
(b) Mango
(c) Tulsi
(d) Banyan
Answer: (c) Tulsi


🧩 9. Plants give us ______.

(a) Food, oxygen, and shelter
(b) Toys
(c) Clothes only
(d) Water
Answer: (a) Food, oxygen, and shelter


🧩 10. Fruits grow from which part of the plant?

(a) Leaf
(b) Stem
(c) Flower
(d) Root
Answer: (c) Flower


Post a Comment

Previous Post Next Post