📘 Class 1 Science – Chapter 5: Sorting Materials into Groups MCQs with Answers

📘 Class 1 Science – Chapter 5: Sorting Materials into Groups

MCQs with Answers


1. What are materials?

(a) Things we can see and touch
(b) Animals
(c) Plants
(d) Clothes only
Answer: (a) Things we can see and touch


2. Materials can be —

(a) Hard
(b) Soft
(c) Both hard and soft
(d) None
Answer: (c) Both hard and soft


3. Which of these is hard?

(a) Stone
(b) Cotton
(c) Cloth
(d) Sponge
Answer: (a) Stone


4. Which of these is soft?

(a) Stone
(b) Iron
(c) Cotton
(d) Wood
Answer: (c) Cotton


5. Materials can also be —

(a) Transparent (we can see through)
(b) Opaque (we cannot see through)
(c) Both
(d) None
Answer: (c) Both


6. Which of these is transparent?

(a) Glass
(b) Wood
(c) Metal
(d) Stone
Answer: (a) Glass


7. Which of these is opaque?

(a) Paper
(b) Plastic
(c) Wood
(d) All of these
Answer: (d) All of these


8. Materials can be —

(a) Stretchable
(b) Non-stretchable
(c) Both
(d) None
Answer: (c) Both


9. Rubber is —

(a) Stretchable
(b) Non-stretchable
(c) Hard
(d) Soft
Answer: (a) Stretchable


10. Sorting materials helps us —

(a) Know their properties
(b) Play games
(c) Eat food
(d) Sleep
Answer: (a) Know their properties


Quick Tip for Revision:

  • Learn different types of materials: hard, soft, stretchable, transparent, opaque

  • Observe everyday objects and classify them

  • Sorting helps us understand uses of materials


Post a Comment

Previous Post Next Post