📘 Class 1 Science – Chapter 4: Fibre to Fabric MCQs with Answers

📘 Class 1 Science – Chapter 4: Fibre to Fabric

MCQs with Answers


1. What is fibre?

(a) A part of a plant
(b) A thin thread used to make fabric
(c) A type of cloth
(d) A seed
Answer: (b) A thin thread used to make fabric


2. Wool comes from —

(a) Cow
(b) Sheep
(c) Silk worm
(d) Cotton plant
Answer: (b) Sheep


3. Cotton comes from —

(a) Cotton plant
(b) Sheep
(c) Silk worm
(d) Cow
Answer: (a) Cotton plant


4. Silk comes from —

(a) Sheep
(b) Cotton plant
(c) Silk worm
(d) Dog
Answer: (c) Silk worm


5. Fibre is made into —

(a) Fabric / Cloth
(b) Food
(c) Toys
(d) Books
Answer: (a) Fabric / Cloth


6. Woollen clothes are used in —

(a) Summer
(b) Winter
(c) Rainy season
(d) Spring
Answer: (b) Winter


7. Cotton clothes are mostly used in —

(a) Summer
(b) Winter
(c) Rainy season
(d) Night
Answer: (a) Summer


8. Which of these is natural fibre?

(a) Cotton
(b) Wool
(c) Silk
(d) All of these
Answer: (d) All of these


9. Silk is soft and —

(a) Hard
(b) Shiny
(c) Rough
(d) Heavy
Answer: (b) Shiny


10. Clothes are important because they —

(a) Protect us from heat and cold
(b) Make us look nice
(c) Both a and b
(d) None
Answer: (c) Both a and b


Quick Tip for Revision:

  • Learn types of fibres: Cotton, Wool, Silk

  • Remember source of each fibre: Plant, Animal, Insect

  • Know uses of different fabrics: summer, winter, protection


Post a Comment

Previous Post Next Post