📘 Class 1 Science – Chapter 2: Animals Around Us MCQs with Answers

📘 Class 1 Science – Chapter 2: Animals Around Us

MCQs with Answers



1. Which animal gives us milk?

(a) Dog
(b) Cow
(c) Cat
(d) Lion
Answer: (b) Cow


2. Which animal can fly?

(a) Dog
(b) Cat
(c) Crow
(d) Cow
Answer: (c) Crow


3. Which animal lives in water?

(a) Fish
(b) Cat
(c) Dog
(d) Elephant
Answer: (a) Fish


4. Which animal gives us wool?

(a) Sheep
(b) Dog
(c) Cow
(d) Cat
Answer: (a) Sheep


5. Which of these is a pet?

(a) Dog
(b) Lion
(c) Tiger
(d) Crocodile
Answer: (a) Dog


6. Animals that eat plants are called —

(a) Herbivores
(b) Carnivores
(c) Omnivores
(d) Pets
Answer: (a) Herbivores


7. Animals that eat other animals are called —

(a) Herbivores
(b) Carnivores
(c) Omnivores
(d) Pets
Answer: (b) Carnivores


8. Animals that eat both plants and animals are called —

(a) Herbivores
(b) Carnivores
(c) Omnivores
(d) Pets
Answer: (c) Omnivores


9. Which animal has a trunk?

(a) Lion
(b) Elephant
(c) Horse
(d) Dog
Answer: (b) Elephant


10. Animals help us by —

(a) Giving food
(b) Helping in work
(c) Being pets
(d) All of these
Answer: (d) All of these


Quick Tip for Revision:

  • Learn types of animals: pets, farm animals, wild animals

  • Remember what they give us: milk, wool, eggs, meat

  • Know types of eaters: herbivores, carnivores, omnivores


Post a Comment

Previous Post Next Post