📘 Class 1 Science – Chapter 1: My Body MCQs with Answers

📘 Class 1 Science – Chapter 1: My Body

MCQs with Answers



1. How many legs do humans have?

(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
Answer: (b) Two


2. How many hands do humans have?

(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
Answer: (b) Two


3. Which sense organ helps us see?

(a) Nose
(b) Eyes
(c) Ears
(d) Tongue
Answer: (b) Eyes


4. Which sense organ helps us hear?

(a) Nose
(b) Eyes
(c) Ears
(d) Tongue
Answer: (c) Ears


5. Which sense organ helps us taste?

(a) Eyes
(b) Tongue
(c) Nose
(d) Hands
Answer: (b) Tongue


6. Which sense organ helps us smell?

(a) Nose
(b) Tongue
(c) Ears
(d) Eyes
Answer: (a) Nose


7. Which sense organ helps us touch?

(a) Hands / Skin
(b) Nose
(c) Tongue
(d) Ears
Answer: (a) Hands / Skin


8. Our body needs food to —

(a) Sleep
(b) Grow and stay healthy
(c) Sit
(d) Jump only
Answer: (b) Grow and stay healthy


9. Our bones help us —

(a) Stand and move
(b) Eat
(c) Sleep
(d) Talk
Answer: (a) Stand and move


10. Our heart is used for —

(a) Seeing
(b) Breathing
(c) Pumping blood
(d) Talking
Answer: (c) Pumping blood


Quick Tip for Revision:

  • Learn parts of the body: hands, legs, eyes, ears, nose, tongue, skin

  • Know functions of sense organs

  • Understand importance of food and bones


Post a Comment

Previous Post Next Post