💻 Class 1 Computer – Chapter 5: Using a Mouse (MCQs)

💻 Class 1 Computer – Chapter 5: Using a Mouse (MCQs)


🧩 1. What is a mouse used for?

(a) Typing letters
(b) Pointing and clicking on the screen
(c) Printing documents
(d) Watching movies
Answer: (b) Pointing and clicking on the screen


🧩 2. Which button do we use to select an item?

(a) Left button
(b) Right button
(c) Scroll wheel
(d) Keyboard
Answer: (a) Left button


🧩 3. Which mouse button is used to open menus?

(a) Left button
(b) Right button
(c) Scroll wheel
(d) None
Answer: (b) Right button


🧩 4. Which part of the mouse helps to move a page up and down?

(a) Left button
(b) Right button
(c) Scroll wheel
(d) Monitor
Answer: (c) Scroll wheel


🧩 5. What should we use to move the mouse smoothly?

(a) Keyboard
(b) Mouse pad
(c) CPU
(d) Monitor
Answer: (b) Mouse pad


🧩 6. What is the correct way to hold a mouse?

(a) In the air
(b) Gently on the mouse pad
(c) On the monitor
(d) On the CPU
Answer: (b) Gently on the mouse pad


🧩 7. Which action is used to open a program?

(a) Single click
(b) Double click
(c) Right click
(d) Scroll
Answer: (b) Double click


🧩 8. Drag and Drop means ______.

(a) Move an item from one place to another
(b) Type letters
(c) Open a program
(d) Shut down the computer
Answer: (a) Move an item from one place to another


🧩 9. Which finger is used on the left button of the mouse?

(a) Middle finger
(b) Index finger
(c) Thumb
(d) Ring finger
Answer: (b) Index finger


🧩 10. Which button is used to select and open items?

(a) Left button
(b) Right button
(c) Scroll wheel
(d) Keyboard
Answer: (a) Left button


🧩 11. Right-clicking on the mouse gives ______.

(a) Menu with options
(b) Programs
(c) Games
(d) Music
Answer: (a) Menu with options


🧩 12. The mouse helps us to ______ on the screen.

(a) Type letters
(b) Point, click, and move items
(c) Print documents
(d) Shut down the computer
Answer: (b) Point, click, and move items


🧩 13. The mouse looks like a ______.

(a) Cat
(b) Small mouse animal
(c) Keyboard
(d) Monitor
Answer: (b) Small mouse animal


🧩 14. Which mouse action is used to select an icon quickly?

(a) Single click
(b) Double click
(c) Right click
(d) Drag and drop
Answer: (b) Double click


🧩 15. Why should we handle the mouse carefully?

(a) To make it work properly
(b) To break it
(c) To make noise
(d) To play music
Answer: (a) To make it work properly


Quick Revision Table

Mouse Part Function
Left Button Select or open items
Right Button Show menu or options
Scroll Wheel Move page up and down
Mouse Pad Helps mouse move smoothly

Post a Comment

Previous Post Next Post