💻 Class 1 Computer – Chapter 4: How to Start and Shut Down a Computer (MCQs)

💻 Class 1 Computer – Chapter 4: How to Start and Shut Down a Computer (MCQs)


🧩 1. Which button do we press first to start a computer?

(a) CPU
(b) Monitor
(c) Main Power
(d) Keyboard
Answer: (c) Main Power


🧩 2. Which part of the computer is called the brain?

(a) CPU
(b) Monitor
(c) Mouse
(d) Keyboard
Answer: (a) CPU


🧩 3. What appears on the screen after the computer starts?

(a) Desktop
(b) Keyboard
(c) Mouse
(d) CPU
Answer: (a) Desktop


🧩 4. Which button do we click to shut down the computer?

(a) Start
(b) Shut Down
(c) Monitor
(d) Keyboard
Answer: (b) Shut Down


🧩 5. What should we switch off after shutting down the computer?

(a) CPU and Monitor
(b) Keyboard
(c) Mouse
(d) Desktop
Answer: (a) CPU and Monitor


🧩 6. Why should we shut down the computer properly?

(a) To waste electricity
(b) To keep the computer safe
(c) To make noise
(d) To break it
Answer: (b) To keep the computer safe


🧩 7. Which is the last thing to switch off after shutting down?

(a) CPU
(b) UPS
(c) Main Power
(d) Monitor
Answer: (c) Main Power


🧩 8. Before switching on the computer, which device should we turn on?

(a) Keyboard
(b) UPS
(c) Monitor
(d) Mouse
Answer: (b) UPS


🧩 9. Which part shows the computer programs and icons?

(a) CPU
(b) Desktop
(c) Mouse
(d) Keyboard
Answer: (b) Desktop


🧩 10. What should you do if you want to use the computer?

(a) Press the main power button first
(b) Press the monitor button only
(c) Press the keyboard only
(d) Touch the CPU
Answer: (a) Press the main power button first


🧩 11. Which part of the computer helps it work properly?

(a) Monitor
(b) CPU
(c) Mouse
(d) Keyboard
Answer: (b) CPU


🧩 12. True or False: We can switch off the computer directly from the main power.

Answer: False


🧩 13. What is the first step to shut down a computer?

(a) Switch off CPU
(b) Click on Shut Down
(c) Switch off UPS
(d) Switch off monitor
Answer: (b) Click on Shut Down


🧩 14. Which button do we press to see the Shut Down option?

(a) Start
(b) Keyboard
(c) Mouse
(d) CPU
Answer: (a) Start


🧩 15. Why should we wait for the screen to go dark before switching off the main power?

(a) To save electricity
(b) To protect the computer
(c) To clean the monitor
(d) To play games
Answer: (b) To protect the computer


Quick Revision Table

Step To Start Computer To Shut Down Computer
1 Switch on main power Click Start → Shut Down
2 Switch on UPS Wait for screen to go dark
3 Switch on CPU Switch off CPU and Monitor
4 Switch on Monitor Switch off UPS
5 Wait for Desktop Switch off main power

Post a Comment

Previous Post Next Post