💻 Class 1 Computer – Chapter 2: Parts of a Computer (MCQs)

💻 Class 1 Computer – Chapter 2: Parts of a Computer (MCQs)


🧩 1. Which part of a computer shows pictures and words?

(a) CPU
(b) Monitor
(c) Keyboard
(d) Mouse
Answer: (b) Monitor


🧩 2. Which part is called the brain of the computer?

(a) Monitor
(b) Mouse
(c) CPU
(d) Keyboard
Answer: (c) CPU


🧩 3. Which part do we use to type letters and numbers?

(a) Mouse
(b) Keyboard
(c) Monitor
(d) Printer
Answer: (b) Keyboard


🧩 4. Which part do we use to point and click?

(a) CPU
(b) Monitor
(c) Mouse
(d) Keyboard
Answer: (c) Mouse


🧩 5. Which part is used to print documents and pictures?

(a) Printer
(b) Speaker
(c) Keyboard
(d) Mouse
Answer: (a) Printer


🧩 6. Which part of a computer makes sound?

(a) Monitor
(b) CPU
(c) Speaker
(d) Keyboard
Answer: (c) Speaker


🧩 7. What should we use to move a mouse smoothly?

(a) Table
(b) Keyboard
(c) Mouse pad
(d) Chair
Answer: (c) Mouse pad


🧩 8. Which part stores and processes information?

(a) CPU
(b) Monitor
(c) Mouse
(d) Keyboard
Answer: (a) CPU


🧩 9. Which part of the computer shows the programs we open?

(a) Monitor
(b) Mouse
(c) Keyboard
(d) CPU
Answer: (a) Monitor


🧩 10. Which part do we press to type our name?

(a) CPU
(b) Mouse
(c) Keyboard
(d) Monitor
Answer: (c) Keyboard


🧩 11. Which part helps us to listen to music or sounds?

(a) Speaker
(b) CPU
(c) Monitor
(d) Mouse
Answer: (a) Speaker


🧩 12. The CPU is like the ______ of the human body.

(a) Hand
(b) Eye
(c) Brain
(d) Leg
Answer: (c) Brain


🧩 13. Which part is used to open menus or get more options?

(a) Left button of mouse
(b) Right button of mouse
(c) Keyboard
(d) CPU
Answer: (b) Right button of mouse


🧩 14. What do we call the small pictures on the desktop screen?

(a) Icons
(b) Buttons
(c) Files
(d) Folders
Answer: (a) Icons


🧩 15. We should hold the mouse ______.

(a) Gently on the mouse pad
(b) In the air
(c) On the CPU
(d) On the monitor
Answer: (a) Gently on the mouse pad


Summary for Quick Revision

  • Monitor: Shows pictures and words

  • CPU: Brain of the computer

  • Keyboard: Used for typing

  • Mouse: Used to click and move things

  • Printer: Prints documents

  • Speaker: Plays sound

  • Always handle the mouse and keyboard gently


Post a Comment

Previous Post Next Post