💻 Class 1 Computer – Chapter 1: Introduction to Computers (MCQs)

💻 Class 1 Computer – Chapter 1: Introduction to Computers (MCQs)


🧩 1. What is a computer?

(a) A toy
(b) A machine
(c) A fruit
(d) A book
Answer: (b) A machine


🧩 2. What can a computer do?

(a) Sing and dance
(b) Cook food
(c) Work fast and correctly
(d) Sleep
Answer: (c) Work fast and correctly


🧩 3. Which of the following is a machine?

(a) Chair
(b) Table
(c) Computer
(d) Ball
Answer: (c) Computer


🧩 4. Which machine helps us to play games and draw pictures?

(a) Car
(b) Computer
(c) Fan
(d) Clock
Answer: (b) Computer


🧩 5. A computer never gets ______.

(a) tired
(b) happy
(c) angry
(d) new
Answer: (a) tired


🧩 6. Which of these can store information?

(a) Pencil
(b) Book
(c) Computer
(d) Eraser
Answer: (c) Computer


🧩 7. Which one is a man-made machine?

(a) Tree
(b) Cat
(c) Computer
(d) River
Answer: (c) Computer


🧩 8. Which of the following is not a computer use?

(a) Drawing
(b) Playing games
(c) Reading books
(d) Sleeping
Answer: (d) Sleeping


🧩 9. A computer works very ______.

(a) slowly
(b) fast
(c) loudly
(d) late
Answer: (b) fast


🧩 10. A computer helps us to ______.

(a) watch cartoons
(b) do homework
(c) play music
(d) All of these
Answer: (d) All of these


🧩 11. Which of the following cannot think on its own?

(a) Human
(b) Computer
(c) Dog
(d) Boy
Answer: (b) Computer


🧩 12. Who gives instructions to the computer?

(a) Teacher
(b) Human being
(c) Other computers
(d) Robots
Answer: (b) Human being


🧩 13. Which of these is not a computer part?

(a) Mouse
(b) Keyboard
(c) Fan
(d) Monitor
Answer: (c) Fan


🧩 14. A computer helps us to ______ pictures.

(a) tear
(b) draw
(c) hide
(d) throw
Answer: (b) draw


🧩 15. A computer can do many things at the same time. True or False?

Answer: True


Summary for Quick Revision

  • A computer is a machine that works very fast.

  • It helps us to play, draw, learn, and calculate.

  • It never gets tired or makes mistakes.

  • We must give instructions for it to work.


Post a Comment

Previous Post Next Post