📘 Class 1 Social Science – Chapter 5: Our Helpers MCQs with Answers

📘 Class 1 Social Science – Chapter 5: Our Helpers

MCQs with Answers


1. Who helps us cross the road safely?

(a) Teacher
(b) Traffic police
(c) Doctor
(d) Postman
Answer: (b) Traffic police


2. Who delivers letters and parcels?

(a) Milkman
(b) Postman
(c) Sweeper
(d) Teacher
Answer: (b) Postman


3. Who takes care of sick people?

(a) Policeman
(b) Doctor / Nurse
(c) Teacher
(d) Shopkeeper
Answer: (b) Doctor / Nurse


4. Who cleans our streets and surroundings?

(a) Sweepers
(b) Milkman
(c) Police
(d) Teacher
Answer: (a) Sweepers


5. Who helps us in case of fire?

(a) Firefighters
(b) Doctor
(c) Teacher
(d) Shopkeeper
Answer: (a) Firefighters


6. Who brings us milk in the morning?

(a) Teacher
(b) Milkman
(c) Postman
(d) Sweeper
Answer: (b) Milkman


7. Who teaches us at school?

(a) Doctor
(b) Teacher
(c) Policeman
(d) Sweeper
Answer: (b) Teacher


8. Who helps us in emergencies?

(a) Firefighters
(b) Police
(c) Doctors
(d) All of these
Answer: (d) All of these


9. Sweepers help us by —

(a) Cooking food
(b) Cleaning streets
(c) Teaching
(d) Driving
Answer: (b) Cleaning streets


10. Our helpers are —

(a) People who do their job and help society
(b) Only teachers
(c) Only police
(d) Only doctors
Answer: (a) People who do their job and help society


Quick Tip for Revision:

  • Learn different helpers in our neighbourhood: Police, Doctor, Teacher, Firefighter, Postman, Sweepers, Milkman

  • Know how they help us in daily life and emergencies

  • Understand importance of helpers in society


Post a Comment

Previous Post Next Post