📘 Class 1 Social Science – Chapter 3: My Neighbourhood MCQs with Answers

📘 Class 1 Social Science – Chapter 3: My Neighbourhood

MCQs with Answers



1. Who are our neighbours?

(a) People who live near us
(b) People far away
(c) Teachers
(d) Shopkeepers
Answer: (a) People who live near us


2. Who helps us cross the road safely?

(a) Doctor
(b) Traffic police
(c) Teacher
(d) Shopkeeper
Answer: (b) Traffic police


3. Who delivers letters to our home?

(a) Policeman
(b) Postman
(c) Teacher
(d) Driver
Answer: (b) Postman


4. Who takes care of sick people in our area?

(a) Nurse / Doctor
(b) Teacher
(c) Shopkeeper
(d) Driver
Answer: (a) Nurse / Doctor


5. Who gives us milk in the morning?

(a) Teacher
(b) Milkman
(c) Shopkeeper
(d) Doctor
Answer: (b) Milkman


6. Who keeps our streets clean?

(a) Sweepers
(b) Police
(c) Teachers
(d) Children
Answer: (a) Sweepers


7. Which place do we go to buy vegetables and fruits?

(a) Park
(b) Market
(c) School
(d) Hospital
Answer: (b) Market


8. Who helps us in emergencies?

(a) Firefighters
(b) Policemen
(c) Doctors
(d) All of these
Answer: (d) All of these


9. Which vehicle is used by policemen in emergencies?

(a) Car
(b) Ambulance
(c) Police van / Jeep
(d) Bicycle
Answer: (c) Police van / Jeep


10. A neighbourhood is —

(a) A place where people live together
(b) A park
(c) A school
(d) A market
Answer: (a) A place where people live together


Quick Tip for Revision:

  • Learn people in the neighbourhood: Milkman, Postman, Sweeper, Policeman, Doctor

  • Know places in neighbourhood: Market, Park, School, Hospital

  • Understand how these people help us


Post a Comment

Previous Post Next Post