📘 Class 1 Social Science – Chapter 1: My Family MCQs with Answers

📘 Class 1 Social Science – Chapter 1: My Family

MCQs with Answers



1. Who is your father?

(a) Mother
(b) Uncle
(c) Father
(d) Brother
Answer: (c) Father


2. Who is your mother?

(a) Mother
(b) Sister
(c) Grandmother
(d) Aunt
Answer: (a) Mother


3. Your grandmother is —

(a) Mother’s mother
(b) Father’s sister
(c) Father’s mother
(d) Both a and c
Answer: (d) Both a and c


4. Your grandfather is —

(a) Father’s father
(b) Mother’s father
(c) Both a and b
(d) Uncle
Answer: (c) Both a and b


5. Your brother is —

(a) Father’s son
(b) Mother’s son
(c) Both a and b
(d) None
Answer: (c) Both a and b


6. Your sister is —

(a) Father’s daughter
(b) Mother’s daughter
(c) Both a and b
(d) Aunt
Answer: (c) Both a and b


7. Which family member is a child of your parents?

(a) Brother
(b) Sister
(c) You
(d) All of these
Answer: (d) All of these


8. Who helps you study?

(a) Teacher
(b) Brother
(c) Father / Mother
(d) All of these
Answer: (d) All of these


9. Who takes care of you when you are sick?

(a) Doctor
(b) Parents
(c) Siblings
(d) Teacher
Answer: (b) Parents


10. A family is —

(a) A group of friends
(b) People who live together and love each other
(c) A group of neighbors
(d) A class of students
Answer: (b) People who live together and love each other


Quick Tip for Revision:

  • Learn names of family members: Father, Mother, Brother, Sister, Grandfather, Grandmother, Uncle, Aunt

  • Understand roles of family members


Post a Comment

Previous Post Next Post