📘 Class 1 Science – Chapter 3: Plants Around Us MCQs with Answers

📘 Class 1 Science – Chapter 3: Plants Around Us

MCQs with Answers



1. Which part of a plant is under the ground?

(a) Leaf
(b) Root
(c) Stem
(d) Flower
Answer: (b) Root


2. Which part of a plant holds it upright?

(a) Leaf
(b) Root
(c) Stem
(d) Flower
Answer: (c) Stem


3. Which part of a plant makes food?

(a) Leaf
(b) Root
(c) Stem
(d) Flower
Answer: (a) Leaf


4. Which part of a plant grows into a new plant?

(a) Flower
(b) Seed
(c) Leaf
(d) Stem
Answer: (b) Seed


5. Which part of a plant is colourful and attracts bees?

(a) Leaf
(b) Root
(c) Flower
(d) Stem
Answer: (c) Flower


6. Trees give us —

(a) Fruits
(b) Shade
(c) Wood
(d) All of these
Answer: (d) All of these


7. Plants need —

(a) Sunlight
(b) Water
(c) Air
(d) All of these
Answer: (d) All of these


8. Plants that we eat are called —

(a) Flowers
(b) Fruits and vegetables
(c) Grass
(d) Trees
Answer: (b) Fruits and vegetables


9. Grass, herbs, shrubs, and trees are types of —

(a) Animals
(b) Plants
(c) Flowers
(d) Fruits
Answer: (b) Plants


10. Plants help us by —

(a) Giving food
(b) Giving oxygen
(c) Giving wood and shade
(d) All of these
Answer: (d) All of these


Quick Tip for Revision:

  • Learn parts of a plant: root, stem, leaf, flower, seed

  • Remember what plants give us: food, oxygen, wood, shade

  • Know types of plants: herbs, shrubs, trees, grass


Post a Comment

Previous Post Next Post